17 Μαΐου 2017

24 Μαϊου Στηρίζουμε Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία

 24 ΜΑΗ ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ-ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ
ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ:
Α.ΦΟΙ.Σ.Α.- ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ φοιτητών αρχιτεκτονικής
ΕΑΑΚ
Με ακόμα μια φοιτητική χρονιά να πλησιάζει προς το τέλος της, καλούμαστε να πιάσουμε το νήμα ιδιαίτερα κρίσιμων εξελίξεων σε όλα τα μέτωπα. Με το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, βαδίζουμε πλέον ολοταχώς προς την ψήφιση νέου μνημονίου, που περιγράφει μια σειρά από ακόμα πιο σκληρά μέτρα για το λαό και τη νεολαία. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται, περιγράφει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το μέλλον που περιγράφεται στη γενιά μας, στη νεολαία. Δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από ένα μέλλον μεταξύ της ελαστικής εργασίας και της ανεργίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με μισθούς 400 ευρώ εσαεί. Αυτό συνδυάζεται και με τις αλλαγές που προωθούνται στον κλάδο των μηχανικών, που νομιμοποιούν και με τη βούλα την εργασία με μπλοκάκι, την ανασφάλεια και την ελαστική εργασία. Άλλωστε ο νέος μηχανικός θα εντάσσεται χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα στην αγορά εργασίας και θα είναι έρμαιο των ορέξεων του κάθε εργοδότη χωρίς καμιά δυνατότητα διαπραγμάτευσης καλύτερων όρων εργασίας.
Κομμάτι της νεολαίας αποτελούμε και εμείς οι φοιτητές|ριες που βλέπουμε την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης να έχει άμεσο αντίκτυπο στις σπουδές μας. Βλέπουμε σταδιακά η δημόσια και δωρεάν παιδεία να υποβαθμίζεται, εμείς να δυσκολευόμαστε όλο και περισσότερο να υπάρξουμε στο εκπαιδευτικό σύστημα, από το σχολείο με τα φροντιστήρια [αλλά και το νέο νόμο που κάνει το σχολείο εξεταστικό κάτεργο, που πετάει κόσμο εκτός του γενικού λυκείου κλπ] μέχρι την τριτοβάθμια με την απουσία φοιτητικής μέριμνας, με πολλούς και πολλές από εμάς να εργαζόμαστε για να τα βγάλουμε πέρα, να δουλεύουμε σε απλήρωτες [ή κακοπληρωμένες] πρακτικές, να παρατάμε τις σπουδές για οικονομικούς λόγους. Οι αλλαγές στα προγράμματα σπουδών [όπως έγινε και στο τμήμα μας] έρχονται να ανοίξουν το δρόμο για τη διάσπαση του πτυχίου σε bachelor και master, αλλά και να μεταφέρουν μια σειρά από επαγγελματικά διακαιώματα -από τον ενιαίο τρόπο που κατοχυρώνονταν στα πτυχία- σε μεταπτυχιακά, πιστοποιητικά ή και σεμινάρια. Όλα αυτά τα βλέπουμε και στη σχολή μας, με τα τεράστια έξοδα που απαιτούνται για τη διεκπεραίωση των σπουδών μας, τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, αλλά και με ένα πρόγραμμα σπουδών που κάνει την καθημερινότητά μας μέσα στη σχολή ασφυκτική και δε μας εξασφαλίζει μακροπρόθεσμα ούτε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, αλλά ούτε και τη συνολική εποπτεία επί του γνωστικού μας αντικειμένου, ρίχνοντάς μας στο βούρκο της εργασιακής περιπλάνησης και εκμετάλλευσης, που ήδη έχουν φτιάξει για εμάς. Ενόψει, μάλιστα, και του νέου νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όλη αυτή η κατάσταση της υποβάθμισης θα ενταθεί. Όλα αυτά οδηγούν και στην απομαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και των συλλογικών μας διαδικασιών.

Με ποια λογική κατεβαίνουν τα δύο σχήματα στις φοιτητικές εκλογές
Αυτή η κατάσταση έρχεται να εξυπηρετήσει ένα σχέδιο διάλυσης του φοιτητικού συνδικαλισμού, που σπρώχνει τους φοιτητές στην αδράνεια και τον ατομικό δρόμο και τους απομακρύνει από το συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση. Παρ’ όλα αυτά για μας το πιο κρίσιμο είναι η ενίσχυση των συλλογικών μας διαδικασιών και μέσα από αυτές η ενίσχυση του λαικού και του νεολαιίστικου κινήματος κόντρα στις πολιτικές που τσακίζουν το μέλλον μας. Υπό αυτό το πρίσμα δίνουμε σαν ΕΑΑΚ τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, με τη λογική του ΕΝΤΟΣ-ΕΚΤΟΣ-ΕΝΑΝΤΙΑ.
Εντός, γιατί οι εκλογές είναι δημοκρατική κατάκτηση που δεν παραχωρήθηκε από κανένα, αλλά κατακτήθηκε με αγώνες. Επιπλέον, δεν θα αφήσουμε τις καθεστωτικές παρατάξεις να παίρνουν αποφάσεις στο όνομα του συλλόγου μέσα από τους αντιπροσώπους τους στο Δ.Σ. οι οποίοι θα εμπλουτίζουν με τα “αξιώματά” τους αυτά το κομματικό τους βιογραφικό.
Εκτός, γιατί συμμετέχουμε με τους δικούς μας όρους, το ψηφοδέλτιό μας είναι ανοικτό και ασταύρωτο χωρίς να σταυροδοτείται κάποιος υποτιθέμενος αρχηγός, αντιπαραθετικά με τη λογική του προσωποπαγούς Δ.Σ. ώστε να μην συγκεντρώνεται εξουσία σε συγκεκριμένα άτομα με λογικές εκπροσώπησης και ανάθεσης.
Εναντίον, γιατί οι νόμοι της κυβέρνησης, σε εναρμόνιση με Ε.Ε και ΔΝΤ και η ίδια η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που διαλύει τα πτυχία και τα επαγγελματικά μας δικαιώματα δεν πρόκειται να ανατραπούν από τις αποφάσεις και τα μεγαλόπνοα λόγια των εννέα “σοφών” αντιπροσώπων του Δ.Σ. αλλά υπό το βάρος των μαζικών κινημάτων (εργατικών και φοιτητικών).
Πολύ περισσότερο συμμετέχουμε στις φοιτητικές εκλογές γιατί στις σημερινές συνθήκες πρέπει να σπάσουμε με κάθε τρόπο το ρεύμα της αποστράτευσης και της αποχής και να το μετατρέψουμε σε ρεύμα ενεργής συμμετοχής στο κίνημα.
Σήμερα που η νεολαία βάλλεται με κάθε τρόπο, που διαλύεται το παρόν και το μέλλον της, που το μεγαλύτερο κομμάτι της ήδη από το σχολείο μπορεί να βιώνει το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα [βλέπε μαθητεία, πρακτικές, voucher] υπάρχει τεράστια ανάγκη να συγκροτηθεί το αντίπαλο δέος στην επίθεση του κεφαλαίου.
 Ως σχήματα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης θέλουμε να εκφράσουμε εκείνο το ρεύμα μέσα στις σχολές που θα βγει και θα φωνάξει ότι "ΔΕ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΜΕ 400 ΕΥΡΩ", εκείνο το ρεύμα που ασφυκτιά μέσα σε αυτή την πραγματικότητα και θέλει να κάνει κάτι για να την αλλάξει, αλλά ίσως αδυνατεί να βρει τον τρόπο.
Θέλουμε να εκφράσουμε τελικά, το κομμάτι της νεολαίας μέσα στα πανεπιστήμια που είτε στο σήμερα δουλεύει και παράλληλα σπουδάζει, είτε παλεύει να τελειώσει τις σπουδές με την ελπίδα να βρει μια διέξοδο, το κομμάτι που θα εργαστεί με τους χειρότερους όρους, παρά τις αντικειμενικές δυνατότητες της εποχής. Θέλουμε να δυναμώσουμε τις ριζοσπαστικές φωνές στους φοιτητικούς μας συλλόγους, να τις κατευθύνουμε στις γενικές μας συνελεύσεις και τελικά να τις στρατεύσουμε σε έναν μαζικό αγώνα ρήξης και ανατροπής.
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ // ΓΙΑΤΙ ΕΑΑΚ
Τα σχήματα Α.ΦΟΙ.Σ.Α. και ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ φοιτητών αρχιτεκτονικής ΕΑΑΚ κατεβαίνουν στις εκλογές κοινά, στη βάση μιας κοινής δράσης στο σύλλογο, αλλά και στη βάση μιας ευρύτερης συμφωνίας πάνω σε κριτήρια σχετικά με στίγμα που θέλουμε να δίνουμε στους αγώνες, δηλαδή το αντικυβερνητικό, το αντιΕΕ, το αντιιμπεριαλιστικό, το αντισυνδιαχειριστικό. Αυτό το στίγμα εκφράζεται από την τοποθέτηση των δύο σχημάτων, αλλά και τη δράση, ενάντια σε κάθε κυβέρνηση [ακόμη και αυτές που παρουσιάζονται ως αριστερές], ακριβώς γιατί οι κυβερνήσεις εκφράζουν τα συμφέροντα των λίγων και καταπατούν τις ζωές των πολλών, άρα και ενάντια στις επιμέρους πολιτικές τους και μέσα στα πανεπιστήμια [βλ νομοσχέδια]. Ακόμη εκφράζεται από την άρνηση διαχείρισης της μιζέριας, που εκφράζεται σε όλα τα επίπεδα, από την άρνηση συνδιοίκησης με αντιδραστικά όργανα [βλ πρυτανείες], μέχρι την άρνηση του κρατικό-εργοδοτικού συνδικαλισμού των  ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Και τέλος εκφράζεται από την αντιπολεμική δράση, την αλληλεγγύη.
Στη βάση των παραπάνω δίνουμε έναν κοινό αγώνα για να σπάσουμε την ηττοπάθεια και την υποταγή στο δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική» που ενσωματώνει ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας, αλλά και πολλές φορές η ίδια η αριστερά. Άλλωστε δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την τοποθέτηση της ΚΝΕ που δεν μπορεί να πιστέψει σε κανέναν αγώνα στο σήμερα και μεταθέτει τα πάντα στη λαϊκή εξουσία, με αποτέλεσμα να συντηρεί χαρακτηριστικά απομάκρυνσης από τις συλλογικές διαδικασίες και το μαζικό κίνημα. Η λογική της εσωστρέφειας και της παρακμής οδήγησε και στην τραμπούκικη επίθεση της ΚΝΕ στα σχήματα της ΕΑΑΚ στην Αθήνα. Για εμάς υπάρχει εναλλακτική, απέναντι στο σκοτάδι του συστήματος και θεωρούμε πως η αριστερά της ρήξης και της ανατροπής, η αντικαπιταλιστική αριστερά τελικά, είναι αυτή που μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξή της. Οφείλουμε να αποτελέσουμε εκείνη τη σπίθα που θα αναζωπυρώσει τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά της νεολαίας και θα τα στρέψει σε αντικαπιταλιστική κατεύθυνση. Οφείλουμε να είναι αυτοί που θα σπάσουμε τη μαυρίλα της ήττας και θα προτάξουμε ένα σχέδιο που θα εμπνεύσει τη νεολαία και θα της δώσει όραμα για αγώνα, κόντρα στον εκφυλισμό της εποχής. Εμείς ως κομμάτι εκείνης της αριστεράς που δεν υποτάσσεται και παλεύει οι αγώνες να πάνε μέχρι τέλους, παλεύουμε ώστε οι επιμέρους αγώνες που ξεσπούν να ενωθούν σε έναν ευρύτερο παλλαϊκό ξεσηκωμό κόντρα σε κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ-κεφάλαιο, με στόχο να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας που κάθε μέρα καταπατιούνται για τα κέρδη των λίγων. Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να ναι το πρώτο μέλημα των μαχόμενων δυνάμεων του κινήματος, με τα μάτια στραμμένα στην ανασυγκρότηση των φοιτητικών συλλόγων, χωρίς σκηνικά οξυμένων συγκρούσεων εντός του κινήματος, όπως εμφανίστηκαν φέτος (ΕΜΠ, Φιλοσοφική ΑΠΘ) και δεν πρέπει να συνεχίζουν να εμφανίζονται υπό το βάρος της απογοήτευσης. Τα σκηνικά αυτά έχουν άμεση σχέση με την ενσωμάτωση ενός κομματιού της αριστεράς στη δύνη της διαχείρισης [βλ. Μ.Α.ΣΥ.Φ. στη σχολή μας], την πολιτική χρεωκοπία της αντίληψής τους, αλλά και την πολιτιστική παρακμή τους. Στόχος μας για την ενίσχυση των σχημάτων της ΕΑΑΚ είναι η αντικαπιταλιστική αριστερά να απομονώσει και να περιθωριοποιήσει αυτή τη λογική, να βάλει τέλος στα εκφυλιστικά φαινόμενα που αυτή προκαλεί και ακόμη να μην τα διαιωνίζει. Στη βάση αυτή για την αντικαπιταλιστική αριστερά αποτελεί χρέος να απομονώσει τα περιστατικά έντασης του προηγούμενου διαστήματος και να διασφαλίσει ότι αυτά δε θα ξανασυμβούν.
Σ’ αυτή τη βάση παλεύουμε για την ενίσχυση των σχημάτων της ΕΑΑΚ, που εντάσσονται στο φάσμα της επαναστατικής-αντικαπιταλιστικής αριστεράς, και την ανώτερη πολιτική ενοποίησή τους γύρω από μια αναγκαία απάντηση που πρέπει να δώσει η νεολαία και το κίνημα, ενάντια σε λογικές διάλυσής και υπονόμευσής τους. Για αυτό το λόγο εμείς ως σχήματα της ΕΑΑΚ παλεύουμε για μια ανώτερη συσπείρωση των δυνάμεων του κινήματος γύρω από τα ανοιχτά σχήματα της ΕΑΑΚ σε αντιΕΕ και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση για έναν κοινό αγώνα για τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας.
Υπό αυτή την έννοια, για εμάς το ψηφοδέλτιο είναι ανοιχτό σε όσες και όσους νιώθουν ότι αποτελούν το κομμάτι αυτής της νεολαίας που περιγράφουμε, αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο κατεβαίνουν τα σχήματα της ΕΑΑΚ στις φοιτητικές εκλογές, αυτούς και αυτές που θέλουν να αγωνιστούν, αλλά όχι σε όσες και όσους λειτουργούν αντικειμενικά ενάντια στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα με τη δράση τους και την τοποθέτησή τους, ακόμη κι αν αυτοί παρουσιάζονται ως αριστεροί.
Εν όψει των δύσκολων αγώνων που βρίσκονται μπροστά μας οφείλουμε να ξεπεράσουμε δυναμικά τις παθογένειες και να σταθούμε στο ύψος του αντιπάλου. Απέναντι στην τεράστια επίθεση που δεχόμαστε οφείλουμε να έχουμε τα μάτια μας στραμμένα στις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες της νεολαίας, να προτάξουμε συλλογικά μια άλλη πολιτική, έναν άλλο πολιτισμό, για να τσακίσουμε το μέλλον που μας περιγράφουν και πάνω στις στάχτες του να γεννήσουμε το μέλλον των ονείρων μας!
Για τις μεγάλες μάχες που έρχονται, να φωνάξουμε:
Δε μας αξίζει αυτή η εποχή, έλα να φτιάξουμε τον κόσμο από την αρχή!
Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία:
Α.ΦΟΙ.Σ.Α.-ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ φοιτητών αρχιτεκτονικής
ΕΑΑΚ

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου